Снимка: Министерство на транспорта

Държавата прави много за "Български пощи", сега обаче ръководството е на ход, заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова на среща с представители на две от синдикалните организации в дружеството - "Подкрепа" и "Защита" провела се по тяхно искане, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Министърът припомни, че планът за преструктуриране, който бе одобрен от Европейската комисия през юли 2024 г., позволява капиталът на „Български пощи“ ЕАД да се увеличи с 50 млн. лева. По този начин дружеството престава да бъде предприятие в затруднено положение и ще получава от държавния бюджет компенсации за действително доказаните разходи за универсална пощенска услуга и изплащането на пенсии, добави тя.  

"Очаквам ръководство на дружеството да представи конкретна програма за управление, с индикатори, стъпки към растеж и продуктова стратегия, без да се включват средствата от държавата за компенсации. Не е нормално 90% от приходите да се осигуряват само от държавата и да се чака само субсидията", бе категорична министър Красимира Стоянова.

По време на срещата стана известно, че в „Български пощи“ работят около  6700 служители. През второто тримесечие на 2024 г. средната брутна месечна работна заплата в страната достига 2 296 лева, а за цялата структура на "Български пощи“ тя е 1554,80 лева.

Министър Стоянова заяви, че в момента в който се получи какъвто и да било проблем с изплащане на заплата на служител, независимо в кой клон, членовете на съвета на директорите и ръководителите на дирекции ще останат без възнаграждения.

Държавата е подала ръка, обсъждат се и възможностите за облигационен заем от Българската банка за развитие, каза още министърът.

Представителите на синдикатите посочиха, че виждат партньор в лицето на ръководството на Министерството на транспорта и съобщенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase