Снимка: БГНЕС

Поздравявам Външната комисия в Народното събрание и парламента за приетата позиция за Република Северна Македония. Това е начинът България да се отнася по този въпрос. Ние в никакъв случай не трябва да слизаме на нивото, на което се развиха събитията и коментарите в нашата югозападна съседка. България трябва да проявява разумна позиция и призовавам всички български политици към сдържаност и разум.

Все пак ние сме страна член на Европейския съюз вече доста години. И трябва да покажем много по-овладяно поведение, коментира президентът Румен Радев от Ню Йорк.

Относно решението ЕС да започне преговори за присъединяване с Албания, но без РС Македония, президентът каза:

„Това са логични последствия за политиката на правителството на РСМ и пътя, който те избраха. Още от встъпването във власт на това правителство предупредих, че има дефицити по отношение на познанията по международно право и за всички особености по пътя към европейска интеграция и дефицити в нашите отношения. Но заявих, че сме готови да помагаме. България ще продължи да помага, но трябва да има осъзнаване какво означава Европейският съюз и как трябва да се работи, за да се постигне националната цел, която си е поставила РСМ. До момента правителството работи в обратна посока. Правилната посока е да впише българите в конституцията, защото това е залегнало в преговорната рамка на ЕС и тя трябва да се спазва”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase