Снимка: БГНЕС
fallback

Освобождаването на цивилните граждани, взети като заложници, е показател за хуманност, дори и в условията на война, заяви президентът в разговор със семейства на взети за заложници от "Хамас". Спасяването на еврейската общност в България през Втората световна война е морален пример за света и значимостта на човешкия живот и изгражда силна връзка между двата народа.

Това заяви президентът Румен Радев на среща в Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк с представители на Американския еврейски комитет /АЕК/. Държавният глава отбеляза, че историята за този героичен акт на България в най-мрачните времена за Европа отразява ценностите на толерантността и хуманизма, които са изконни за българското общество и трябва да се предава през поколенията съобщават от прессекретариата.

Спасяването на евреите в България през Втората световна война има изключително важно значение не само за еврейската общност в страната, но и за еврейските общности по света, заяви изпълнителният директор на АЕК Тед Дойч. Той подчерта, че това е акт с огромно символно значение, на основата на който следва да се развиват приятелските отношения между двата народа.

По-късно президентът Румен Радев разговаря с представители на семейства на отвлечени от "Хамас" заложници, част от които са родово свързани с България. Освобождаването на цивилните граждани, взети като заложници, е показател за хуманност, дори и в условията на война, подчерта президентът. Във връзка с това президентът Радев запозна участниците в срещата с проведените от него разговори с държавни глави на страни от Близкия Изток с молба за тяхно посредничество за освобождаването на заложници. Румен Радев изрази надежда също така, че независимо от сложната ситуация в Близкия Изток, всички участници в конфликта ще положат усилия за преустановяване на военните действия и търсенето на мирно решение, което да позволи и по-бързото освобождаване на взетите за заложници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

баба мара

преди 2 часа

и как евреите спасиха авиокомпания балкан от техния човек гад зееви не гозабравяите 4000 работници на улицата

13

фат макът мистър кеш

преди 2 часа

няма повече какво да добавя !

12

АзъКанъАзъ7112136860

преди 2 часа

До 5. КРИМ НЕ Е НИТО РУСКИ,НИТО УККРАИНСКИ.КРИМ Е БЪЛГАРСКИ.БЯХА ТОЧНО ЕЙ ТИЯ ТАТАРО-МОНГОЛСКИ ЕВРЕИ РУСКО-УКРАИНСКИ,КОИТО НИ НИХИЛИРАХА ТАК,А НАШИЯТ ДВОРЕЦ КАНСКИ В КРИМ ПРЕМЕСТИХА НА ЧАСТИ В МОСКВА И НАРЕКОХА КРЕМЪЛ. НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАЙ ЕВРЕИНО ДА ХУЛИШ БЪЛГАРИТР И БЪЛГАТСКАТА РЕАЛНА ИСТОРИЯ. ИСТИНСКОТО НАЗВАНИЕ НА КРИМ СЕ ЧЕТЕ ОБРАТНО,А ДЪРЖАВАТА НИ СЕ Е КАЗВАЛА "МИР НА НАРОДЪТ ГАЛИЯ"

fallback