fallback

"Ние сме в ситуация, в която всеки си мисли кое действие ще му донесе на него позитив. Политическият пиар в момента на политическите партии е много лош, но факт е, че нещата не са такива, каквито те ги изговарят. Това си личи от публиката, която усеща неискреност, некоректност в посланията и безсилие", каза политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

"Няма договорка към настоящия момент, дори да се работи и мисли за такава, тя ще бъде постигната след изборите, когато се види каква е относителната тежест на всяка една от парламентарните групи. Докато не се види тази тежест и не се види кой с колко депутати разполага, много трудно биха могли да се направят каквито и да е договорки", коментира политологът доц. Стойчо Стойчев за Bulgaria ON AIR.

По думите му условията и предложенията за сядане на масата биха могли да са добра основа за бъдещо коалиционно споразумение след изборите.

"Този парламент вече е нелегитимен да вземе каквито и да било решения, по какъвто и да било предлог. Най-добрият сценарий е да се въздържа от каквото и да било законодателство. В следващия парламент, когато е ясно кой с колко депутати разполага и какви приоритети има, партиите биха могли да седнат да формират едно коалиционно споразумение", подчерта той.

"БСП в момента са най-лесните да се намери някаква форма на съгласие от тяхна страна, ако левицата влезе. Предложението на ПП-ДБ за министър-председател, който да бъде равно отдалечен е нереалистично, защото в тази държава всички се познават и защото няма такъв експерт, на когото да не може да се извади, че е пил с някого и че е консултирал някого".

Тя е на мнение, че ГЕРБ няма интерес от коалиции.

"Борисов  има интерес да контролира цялата власт, ако е във властта. Контролирайки цялата власт, при всяко положение се изключва ПП-ДБ, защото те имат взаимно изключващи се представи за това кой да бъде главен прокурор. Не е възможно да се съберат заедно, защото по тази първа основна точка те не могат да постигнат никакво споразумение", поясни политическият психолог.

И двамата смятат, че и двете фракции на ДПС ще влязат в парламента.

"Ще сме свидетели на изключително грозни сцени вътре в парламента, тъй като един от лидерите е типичен с директността си, а неговата директност предполага един друг тип комуникация. Трудно ще е да има каквото и да е правителство и мнозинство. Втората ми теза е, че ще бъдем свидетели на много лош тон, който още повече ще отврати избирателите", разкри проф. Антоанета Христова.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Ангелина

преди 1 ден

Едното "крило" на ДПС - НЯМА да влезе в НС. Познайте - кое,поръчкови социолози !

10

Анонимен

преди 1 ден

сокола си е на българските-турци. Велик лидер. Много разумен стратег. Пука от акъл.

9

00-11

преди 2 дни

"""""""Политолози очакват и двете крила на ДПС да влязат в парламента""""" ------- Демек, вместо едно ДПС, шъ си имаме две??? Ба си т:::::ш::::ка!!!

fallback