Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова е на "Дондуков" 2 за среща с държавния глава Румен Радев.

Срещата между двамата държавни глави започна минути преди 15 часа. На нея не са поканени медии.

Не се предвиждат изявления между двамата, но за посещението на Силяновска в София президентът Радев говори по-рано днес:

"Никога не съм отказвал среща на чужд президент, посетил България, независимо по какъв повод. България винаги е била отворена за диалог с РСМ и очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, да дава тласък на икономическото сътрудничество и на туризма, но с този диалог да се решат най-сетне и отворените въпроси между нас. И те трябва да се решават на основата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, на подписаните към него протоколи и на Заключенията на Европейския съвет от лятото на 2022 г., приети с единодушието на всички държави-членки на ЕС, приети и със съгласието на РСМ, за да може най-сетне да се отвори пътят на нашата съседка към пълноценна европейска интеграция в интерес най-вече на младите хора там и това ще бъде ясен знак за целия регион. Ангажирането на ръководството на РСМ с изграждането на Транспортен коридор 8 ще бъде ясен показател за реалните европейски амбиции на страната за повече свързаност и сигурност в Югоизточна Европа. Преди всичко очаквам изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на президента Гордана Силяновска да се превърне в една последователна политика и на правителството на РСМ", заяви Радев пред журналисти.

Президентът на югозападната ни съседка е в България по повод гостуването на Националната опера и балет на Република Северна Македония, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верди. В рамките на 52-рото издание на майските оперни вечери в Република Северна Македония Силяновска присъства на представлението "Валкюра", представено от Софийската опера и балет в Скопие, като подчерта "значението и силата на културната дипломация като неделима част от международната дейност”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар