Снимка: БГНЕС

Как изглежда България отвън зависи от това, което правим вътре в страната. Това каза президентът на "ПанЕвропа България" и бивш министър по европейските въпроси Гергана Паси в ефира на NOVA NEWS.

Тя смята, че толкова персонифицирахме политиката, че забравихме, че когото и да изберем да ни представлява във властта, той трябва да предлага политики, които да решават конкретни въпроси.

Паси даде пример с Нидерландия, където всеки път, когато има кампания за избори, се оценяват програмите на политическите сили – изпълними ли са, колко биха стрували и др. "Ние нямаме дори културата да четем и дискутираме политически програми", допълни тя.

Паси смята, че отказваме да говорим за политиката, която е важна за нас. "Как после да защитаваме Европа в България? Как да се чувстваме защитени срещу езика на омразата, произволното говорене, където няма никакво значение какво ще кажеш публично, защото никой не носи отговорност за думите и делата си? Така стигнахме до фалшиви политически решения от рода на Закона за предучилищното и училищното образование. Теми, които не решават нито един въпрос пред нас, но са най-дискутирани и създават фалшива обществена среда и фалшиви очаквания", смята още Паси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase