Снимка: БГНЕС

Партиите сами да си решават вътрешните проблеми без да занимават държавните институции призова ГЕРБ в декларация в парламента. В текста не се споменават имена, но две са формациите, в чиито вътрешни драми се намеси и държавата - ДПС и БСП. Движението заради проблемната регистрация в ЦИК за изборите, която вероятно ще стигне и до съд, а БСП вече обжалват пред съда свалянето на Корнелия Нинова като председател.

"Наблюдаваме с тревога процесите на разцепление, които протичат в част от основните политически сили. Държим да подчертаем, че никога не сме коментирали и участвали във вътрешния живот на други формации, няма да го направим и този път. Призоваваме колегите от тези формации обаче да не превръщат вътрешнопартийните си проблеми в проблеми на цялата държава и на цялото общество. Всяка сериозна партия би трябвало да има собствени механизми за взимане на решения и не би трябвало да очаква от институциите и държавата да решават вътрешните ѝ спорове. Това, което се случва през последните седмици, уронва престижа на институциите и подкопава малкото доверие, което е останало в тях. Вярваме, че демократичната система дава достатъчно възможности за политическо участие, затова въвличането на редица институции в изясняването на вътрешнопартийните спорове е не само вредно, но и безсмислено", изчете Теменужка Петкова от името на ГЕРБ.

Тя отчете, че едва ли избирателите биха повярвали в искреността на парламентарните сили, ако дадат прекалено много обещания преди поредните избори особено ако изпълнението им изисква редовна власт.

"Днес в момент на хронична мигрантска криза, на две войни, които се водят на няколко стотин километра от българската граница и на все по-отслабващата роля на страната ни като фактор на стабилност в балканския регион ние се готвим на поредните парламентарни избори", изтъкна тя и припомни ниската избирателна активност на последните избори.
                                                

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase