Снимка: БГНЕС

Парламентът е пълен с коалиции и досега такива не липсваха там. Чест прави на ДПС, че отваря и своите редици за по-широко явяване на тези избори. Това заяви за bTV Румен Йончев, председател на Земеделски народен съюз и коалиционен партньор на ДПС към крилото на Ахмед Доган.

Още по темата

В коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС" влизат три партии - ДПС, "Справедлива България обединени родолюбци" (СБОР) и "Земеделски народен съюз" (ЗНС). По думите на Румен Йончев СБОР е сравнително нова формация, която все още доказва себе си на политическия терен, за разлика от ЗНС, които имат 125-годишна история.

„ДПС е системна партия, която трайно присъства в българския политически живот. Тя е ясно проатлантически и проевропейски ориентирана. За нас, земеделците, е много важен акцентът, че партията има изключителен интерес към селата и селските райони на България, с изключително активна политика там“, коментира Румен Йончев.

„ДПС е единствената партия, която ясно и последователно работи в тези райони“, посочи той. Той поясни, че тези думи са от едни много по-ранни години, когато е приключило управлението на ОДС и ДПС се заело с министерството на земеделието с Мехмет Дикме, който отдавна не е в движението.

„Нанесе не малко поражения тогава, забави доста развитието на българското земеделие в онзи период“, посочи председателят на Земеделския народен съюз.

„ДПС присъства в управлението и има своите грехове, за които да отговаря пред своите избиратели. България е изправена пред една безпрецедентна близо 5-годишна политическа криза. Все по-трудно става формирането на правителство и излъчването на служебно дори. Да е жив и здрав г-н Главчев, може да му се наложи да управлява още доста дълго“, коментира още Румен Йончев.

По думите му, ДПС е първата политическа партия, която търси развързване на този възел, решения и разбиване на кризата.

Според него това се случва чрез промяната на ДПС, защото България е заложник на Делян Пеевски.

„Не мога да кажа каква е ролята на Ахмед Доган за Пеевски, със сигурност му е дал доста възможности за израстване. В никой период аз не съм спомагал за неговото развитие“, заяви Румен Йончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase