Снимка БГНЕС

До 30 август страните членки на ЕС трябва да представят на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен своите кандидатури за еврокомисари.

Бившият президент на европейската левица Сергей Станишев е неочакваната новина броени дни преди крайния срок България да прати име. С него кандидати са и още три дами, пише 24 часа.

Излъчването на комисар бе изрично посочено от президента Румен Радев сред спешните задачи пред новия/стар служебен кабинет. Премиерът Димитър Главчев досега отместваше темата с обяснението, че е редно редовна власт да посочи българския представител в правителството на Европа, но очевидно сега се налага да го направи неговият екип.

Чакам имена от партиите във вторник, обяви Главчев минути след като получи уверение от държавния глава, че ще подпише указ за така предложения от него кабинет.

До 30 септември председателката на ЕК иска предложенията от държавите-членки, обяви самата Урсула фон дер Лайен по-рано този месец. Това означава, че Главчев ще има само 3 дни, след като получи номинации от основните политически сили, за да отсее две подходящи кандидатури - мъж и жена, както изисква Брюксел.

Всъщност преговорите за ресори вече текат и всяко забавяне понижава шансовете за добър портфейл, коментират наблюдатели. Поне 6 държави запазват досегашните си еврокомисари с ключови ресори.

Поради ограниченото време в оборот е версията, ще е добре България също да запази сегашната си еврокомисарка Илиана Иванова. Тя така и не изкара цял мандат, тъй като замести на поста Мария Габриел, която се върна у нас с идеята да стане кандидат за премиер на ГЕРБ, а след това бе избрана за вицепремиер и бъдещ ротационен министър-председател в правителството на акад. Николай Денков. Което се разпадна, преди двамата да разменят постовете си.

Сега Мария Габриел има реални шансове за зам. генерален секретар на НАТО, след като бившият нидерландски премиер Марк Рюте оглави пакта, а заместникът му Мирча Джоана се очаква да се кандидатира за президент на Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase