Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Въпреки риска от блокаж на държавата, заложен в конституционните промени, днес имаме назначено правителство и дата за изборите", заяви президентът Румен Радев, който пристигна в сградата на Народното събрание за полагането на клетвата на новото служебно правителство.

Още по темата
"Политическата криза не е отминала. Тя ще намери своето разрешение едва когато НС успее да сформира устойчиво мнозинство и това мнозинство успее да излъчи не само редовно, но и ефективно правителство", каза още Радев, като отбеляза, че легитимността на правителството произтича от избирателната активност.

"Когато избирателната активност е ниска, както напоследък, тогава именно честноста на вота придобива огромна тежест", допълни той и призова честността на изборите да бъде издигната в приоритет.

"Това уродливо явление изкривява вота на гражданите и позволява и дава възможност компроментирани фигури да се домогнат до НС", каза още Радев.

"Оставам на страна спекулации, на кого прибнадлежи Атанас Илков. Това ще покажат неговите действия", заяви президентът и подчерта важната роля на МВР по време на предстоящите извънредни парламентарни избор

След полагането на клетвата, Радев обясни какъв е бил диалога му с правителството:

"Аз бях достатъчно ясен какво няма да допусна и това се разбра и се случи. Това е моята част от диалога с правителството и с господин Главчев."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase