Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет няма такъв мандат да предложи еврокомисар за следващите пет години. Народното събрание трябва да одобри номинирания за еврокомисар. Това заяви Кирил Петков, ПП-ДБ, по време на пресконференция в парламента, след полагането на клетва от второто служебно правителство с министър-председател Димитър Главчев.

Още по темата
Петков посочи още, че ще настояват с писмо максимално бързо да придвижат това проекторешение, така че всяка една номинация, която бъде предложена, да бъде изслушана в Народното събрание и да бъде гласувана.

"Относно избора на български еврокомисар - входирали сме предложение за промяна в правилника на работа на парламента. Идеята е номинациите от Министерски съвет да бъдат одобрявани от НС. За нас така изборът ще е най-легитимен. Така българският еврокомисар ще има подкрепата на най-висшия орган в държавата. Ще настояваме всяка една номинация за еврокомисар, която бъде предложена, да бъде изслушана в НС и гласувана.

Само така изборът ще е легитимен. Служебният кабинет няма правомощията да избира еврокомисар. Ще имаме номинация, но за нас е по-важна процедурата, а не имената. Не сме разговаряли разговори с другите политически сили по тази тема. Вярвам, че всички те ще искат избора на еврокомисар да е легитимен. Относно коалицията ПП-ДБ ще кажа само едно - съединението прави силата", добави още Кирил Петков.

"Подхождаме с недоверие към служебното правителство и особено към министър-председателя, който е висша партийна номенклатура на ГЕРБ", коментира Атанас Атанасов. "Димитър Главчев защо не се сочи към Иван Демерджиев, Вучков, Йорданов - хора, които са доказали, че през годините имат политическа автономия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase