Снимка: БГНЕС

От зачестили проверки и натиск от различни държавни институции се оплакаха депутатите от ДПС около председателя Джевдет Чакъров. Проверки имало от ГДБОП, НАП, АДФИ, Комисията за противодействие на корупцията.

Проверявани са членове и симпатизанти на ДПС, техните семейства, фирми и бизнеси, както и общини, управлявани от движението. Затова депутатите са се обърнали към служебния премиер Димитър Главчев и и.ф главен прокурор Борислав Сарафов с искане на спешна среща. "За да призовем да не се допуска употребата на държавните институции с цел сплашване, разправа и възпрепятстване на свободата на изразяване", обясни Чакъров на брифинг в партийната централа.

Днес Чакъров се е чул два пъти с Главчев и бил "възхитен от бързата му реакция". Сега чака обаждане от Сарафов, за да се уговорят за среща. Не разказа какво са се разбрали с Главчев и дали предстоят проверки.

"Никога през последните 35 години нито едно правителство, независимо редовно или служебно, не си е позволявало да използва държавните институции за изпълняване на поръчки на определени политически субекти и лица с цел всяване на страх и психоза. Задължение на служебното правителство е да гарантира провеждането на честни, свободни и демократични избори, организирането на които да бъде наблюдавано най-вече от органи на МВР, отдалечени на равно разстояние от всички политически сили", каза Чакъров и призова институциите да не се подават на натиск.

През последните дни депутатите получавали сигнали за "тенденциозно провеждане на проверки в общини, управлявани от ДПС" и домове на симпатизанти на движението, както и за бъдещи такива.

"Това буди сериозно притеснение у нас за груба злоупотреба с власт и използване на държавните институции като инструмент за натиск в навечерието на предсрочните парламентарни избори", каза Чакъров.

Той призова Главчев, Сарафов, дипломатическия корпус, гражданите и правозащитните организации да не остават безучастни към случващото се, което той определи като злоупотреба с власт.

Това е вторият път, я който депутатите около Чакъров се оплакаха от натиск. Предния път бе в началото на юли. Тогава те също потърсиха съдействие от Сарафов и Главчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase