Снимка: БГНЕС

Конституционна криза в момента няма, важното е, че промените в Конституцията направиха така, че вече нямаме Луи XIV – един човек, т.е. президентът, да решава всичко, свързано с назначаването на служебно правителство.

Това каза пред Би Ти Ви съпредседателят на ПП и бивш вицепремиер Асен Василев.

"България вчера плати 1 млн. лв. на турската държава, а днес ще плати още 1 млн. лв. за договор, сключен по време на служебен кабинет. И ще плаща така 13 години наред", каза Василев, визирайки договора между "Булгаргаз" и "Боташ", сключен по времето на служебния кабинет на Гълъб Донев.

Според Василев по време на промените в основния закон ПП-ДБ първоначално предложили действащото правителство да остане, докато се провеждат изборите, но останалите не се съгласили.

Няма проблеми според него управител или подуправител на БНБ да стане служебен премиер, проблемът бил, че не може после да се върне обратно в БНБ. Проблемът с връщането на Димитър Главчев в Сметната палата възниквал не от това, че е служебен премиер, а външен министър, каза той.

А председателят на НС е последният възможен избор, ако другите не сработят, смята Василев.

Асен Василев коментира още, че не е прецедент президентът да не издаде указ за назначаването на някого и даде за пример случилото се по време на клетвата на новите конституционни съдии, когато Росен Плевнелиев напусна залата и така бойкотира Венета Марковска.

"Калин Стоянов се превърна в човек на Пеевски в момента, в който преби хората и се видя кой го защитава", заяви Асен Василев, припомняйки протестите срещу избора на ръководство на футболния съюз.

"Можете да си смените мнението на един човек, когато го видите в действие и е бил на поста", мотивира се Василев за промяната на отношението на ПП-ДБ към Калин Стоянов.

"Не ни е създал президентът, всъщност ПП ни създаде Слави Трифонов, който отказа да прави правителство преди 3 години", каза още Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase