Снимка: БГНЕС

Няма срок, до който може да се отлага провеждането на предсрочните парламентарни избори. Това каза за БНР проф. Екатерина Михайлова - преподавател по конституционно право в Нов български университет.

"Мисля, че разумът и политическата отговорност ще излязат на първо място. Говоря за всички представители на институциите. Президентът и парламентът - това са политическите институции на държавата, са тези, които трябва да вземат решение", добави още тя.

По думите на проф. Михайлова дотук няма нарушение на Конституцията.

"Все пак трябва да се намери изход от тази задънена улица", добави тя.

"Безпрецедентната ситуация е в следствие на ефектите от изменението в Конституцията. Парламентът не е попълнил доста позиции - едните са с изтекли мандати, другите по друга причина - в случая с омбудсмана подадена оставка, които стоят незаети. Кой ли не е заявявал, че това трябва да стане от мнозинството в НС. Крайно време е! Този парламент вече си е отишъл и едва ли може да събере мнозинство, няма и време да направи подобни неща. Но един следващ парламент, ако имаме мнозинство, което да излъчи управление, задължително трябва да стартира процедури за подновяване на състава на толкова много органи в държавата. Тя буксува, не се управлява добре и по тази причина - несигурност, нестабилност съпътства всяка една от тези институции", коментира още Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase