Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов, заради когото президентът Румен Радев отказа да подпише указ за съставяне на правителство с министър-председател Горица Грънчарова - Кожарева, се появи пред сградата на "Дондуков" 2.

В този час пред президентството се провежда протест на полицаи, подкрепящи служебния силов министър. Подкрепящата акция се провежда в обедната почивка на униформените.

Служители на МВР отправиха призиви "Оставете министъра да си върши работата!", "Не рушете нещо, което работи!", "Г-н президент, нямате ли си друга работа?".

В същото време Горица Грънчарова - Кожарева отиде в кабинета на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, за да подаде сигнал за оказван натиск.

"Неслучайно аз казах, че моето решение ще бъде експертно решение", заяви пред журналисти Кожарева и защити избора на Калин Стоянов за вътрешен министър. Тя попита как биха постъпили останалите, ако всички на срещите са им казали, че Стоянов си върши чудесно работата.

Тя не назова конкретни имена и посочи, че не е имало заплахи относно решението си да подаде сигнал. Хора обаче са й се обаждали по телефона и я съветвали да се спре на друг министър.

Кожарева повтори обясненото пред президента, че се е спряла на Калин Стоянов след множество срещи. Всички казвали, че могат да разчитат на този министър, а в предишни кабинети не само не можели да стигнат до заместник-министър, а и ги наричали петричккия и санданския, например, защото други министри не им знаели имената. Кожарева е именно от този регион. Като експерт-одитор, тя гледала резултатите на МВР и затова се спряла именно на Стоянов.

Кожарева категорично отказа да смени името на Стоянов преди 15 часа.

Общ преглед

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase