Снимка: БГНЕС
fallback

Ние от "Възраждане" успяхме да обединим почти всички политически сили около това бизнесът да получи компенсации за високите цени на тока, които са при таван на цената 180 лв. в периода от 1 юли до края на годината. В тази връзка бе прието решение на НС, което има задължителен характер на изпълнителната власт, която от своя страна трябваше да приведе в изпълнение тези компенсации да бъдат получени от българския бизнес. За тези три седмици бизнесът не е получил нито лев компенсации. Това каза депутатът от "Възраждане" Йордан Тодоров пред журналисти в кулоарите на парламента.

Според Тодоров, това това ще доведе до два основни проблема, особено за туристическия бранш.

"Първият проблем – тези обекти имат разпращания с доставчици на стоки, като когато си платят сметката, те нямат достатъчно пари да се разплатят с тях, получават се неустойки, лихви. Вторият проблем – след средата на септември тези туристически обекти затварят, тоест няма да имат дейност и консумация на ел. енергия. Когато започнат изплащането на компенсации, няма от какво да бъдат приспаднати, тоест няма да си получат компенсациите. Според ресорните министерства причината е изчакване на нотификация на ЕК, а също има и информация, че определени хора и кръгове се опитват да забавят компенсациите.

Настояваме компенсациите да бъдат изплатени час по-скоро. Ще проведем още срещи с МФ, МЕ и ресорните министри, защото е важно компенсациите да се изплатят час по-скоро. Ако изтървем нещата от контрол и инфлацията се вдигне, пред фалит ще бъдат и бизнесите, и хората", допълни още Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

баба мара

преди 1 месец

какви компенсации при толкова слънце фотоволтаици вец аец токът не трябвали да е 1 лев обяснете на хората с думи прости за какво става въпрос

29

Анонимен

преди 1 месец

Добре, и кой ще намаже най-много от това!? Как кой, естествено тези които са големи и знаят как се пишат проекти и кандидатства за помощи. Какво стана с Белене? Как проект, който щеше да излезе първо 10, после 15 милиарда, изведнъж се отхвърли и се реши да се разпродаде ("дари") оборудването за без пари и то на Украйна! Онези воюват с Русия, но нямат против тяхните реактори, а ние, понеже сме баровци се отказваме! Борисов, Цецо Ухото, Каракачанов и още 100-тина за са разстрел и да висят на стълб

28

Анонимен

преди 1 месец

мразим вгъзараждане

fallback