Снимка: БГНЕС

Ние от "Възраждане" успяхме да обединим почти всички политически сили около това бизнесът да получи компенсации за високите цени на тока, които са при таван на цената 180 лв. в периода от 1 юли до края на годината. В тази връзка бе прието решение на НС, което има задължителен характер на изпълнителната власт, която от своя страна трябваше да приведе в изпълнение тези компенсации да бъдат получени от българския бизнес. За тези три седмици бизнесът не е получил нито лев компенсации. Това каза депутатът от "Възраждане" Йордан Тодоров пред журналисти в кулоарите на парламента.

Според Тодоров, това това ще доведе до два основни проблема, особено за туристическия бранш.

"Първият проблем – тези обекти имат разпращания с доставчици на стоки, като когато си платят сметката, те нямат достатъчно пари да се разплатят с тях, получават се неустойки, лихви. Вторият проблем – след средата на септември тези туристически обекти затварят, тоест няма да имат дейност и консумация на ел. енергия. Когато започнат изплащането на компенсации, няма от какво да бъдат приспаднати, тоест няма да си получат компенсациите. Според ресорните министерства причината е изчакване на нотификация на ЕК, а също има и информация, че определени хора и кръгове се опитват да забавят компенсациите.

Настояваме компенсациите да бъдат изплатени час по-скоро. Ще проведем още срещи с МФ, МЕ и ресорните министри, защото е важно компенсациите да се изплатят час по-скоро. Ако изтървем нещата от контрол и инфлацията се вдигне, пред фалит ще бъдат и бизнесите, и хората", допълни още Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase