Снимка: БГНЕС

"На 14 август народният представител от ПП-ДБ Божидар Божанов си е позволил да се обади на директора на Дирекция "Киберпрестъпност" и да се интересува от материали, по които се работи в службата, и е държал сметка защо колегите са си свършили работата", каза на брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Нямат право да звънят на служителите и да ги питат, по какви сигнали работят, както и да им държат сметка - защо са си свършили работата. Петков, Денков, Божанов и компания не искат аз да остана на поста министър на вътрешните работи, защото съм гарант, за това да не допускам подобно вмешателство в структурите на ведомството. Няма да го позволя", заяви Калин Стоянов.

"Ето така работят тези хора – звънят, търсят информация и притискат служителите, заяви министърът. Съгласно Конституцията, народните представители имат само и единствено право да задават въпроси чрез председателя на Народното събрание, на които да получат писмен или устен отговор. Не е предвидено и нямат право да звънят на служителите и да ги разпитват по какви сигнали работят, както и да им държат сметка защо са си свършили работата", каза Стоянов.

"Няма да допусна да има политическа намеса в МВР", категоричен бе Стоянов.

По думите му, трябва да се прави разлика между свобода на словото и сайтове за разпространение на фалшива информация и манипулация. За свобода на словото може да претендира този, който застава зад думите си и със собственото си име, и не се крие зад фалшиви и манипулативни сайтове, каза министърът. Ако Божанов е за фалшивите новини и за сриването на журналистическата професия само, за да се домогне до някакъв изборен резултат — да си решава сам проблема. Това не е проблем на МВР, заяви той.

По-рано днес служебният министър на вътрешните работи награди 59 служители на МВР и на други институции, и доброволци, включили се в овладяването на пожарите в страната. Церемонията се състоя в сградата на министерството.

"Благодаря за смелостта, куража и безкрайния професионализъм", каза Калин Стоянов на наградените.

Снимки от награждаването вижте в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase