Снимка: БГНЕС

На третия ден като министър на икономиката казах, че има осем фирми, които са взели 1 млрд. лв. от ББР, следващият месец беше битка да сменим надзора и веднага всички материали бяха пратени на прокуратурата. Това припомни съпредседателят на ПП Кирил Петков по NOVA. Той коментира, както скандала с дадения заем от 150 млн. лв. на фирма на Румен Гайтански-Вълка, за което сега има разследване, така и политически въпроси.

"Тези 150 млн. лв. са дадени на адвоката на Вълка, който купува фирмата на Румен Гайтански", обясни Петков.  

И попита: "Защо разследват 150 млн. лв., дадени на Гайтански, но не разследват 150 млн. лв., дадени на "Булгартабак". Твърдя, че г-н Антон Славчев (шефът на Комисията за противодействие на корупцията) изведнъж се събужда. Антон Славчев от чадъра на Пеевски стана бухалката на Пеевски. Две години нищо не направи, а си подбира кой казус да подхване". Петков отново припомни, че ПП-ДБ искат отстраняването на Славчев.

"Булгартабак" има обезпечение на хартия, този кредит в момента не се обслужва", обясни още Кирил Петков. Той  добави, че не знае за връзката на Гайтански с ТЕЦ-Варна.  

"Нашата борба за антикорупционната комисия е да имаме поне един орган, който да работи. Колко осъдени за корупция имаме, корупцията е най-големият бич, имаме едно и също управление на комисията и няма никакво решение", добави още той.  

След това припомни, че искат и смяната на главния прокурор от много време. И се върна към казуса с кредита на Гайтански. "В случая и прокуратурата не е направила нищо дълго време. Хубаво е, че поне тази банка (ББР) ще спре да раздава пари по този безумен начин", каза още той.

След това Петков коментира и политически теми.

"Няма да има нови изненади и сглобки", каза той.

И още: "Това, което стана с конституцията е, че след 30 години се опитахме да го направим, но видяхме, че има още един вратар и това се казва Конституционен съд и той върна топката", каза Петков за конституционните промени.

"През тези осем месеца непрекъснато бяхме в битки, защото искахме да променим конституцията, искахме и промени в регулаторите, но урокът, който научихме е, че с тези хора не може".  

Петков не пропусна и вътрешния министър Калин Стоянов.  За него отново каза,  че е предложение на ГЕРБ и "тази опорка, че е техен министър, не била вярна". "Когато го приехме, не знаехме зависимостите, това, което научихме са зависимостите", каза Петков.

Според него протестите в подкрепа на министъра ги организирал Пеевски. Петков смята така заради  съобщенията, които получавали полицаите.

"Знам, че Калин Стоянов се чува почти всеки ден с Делян Пеевски. Знам го от достоверни източници, които няма да ги споделя на екран", каза още той.

По повод на това дали с ГЕРБ могат да бъдат заедно след изборите каза, че имало някакви решения, които можели да се приложат умно. Той даде за пример Италия - да се "хване" един голям общественик като Марио Драги, и да се каже, отказваме се от постове, отказваме се от контрол. Това обаче не било говорено с ГЕРБ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase