Купуваме зенитно-ракетни комплекси от Германия за над 350 млн. лв. Решението е на комисията по отбрана в парламента. Бившият военен министър Николай Свинаров се съгласи, че ПВО система е необходима на страната ни.

"Служил съм преди 45 години с ПВО система, която и днес е на въоръжение в Българската армия. Когато и да бяхме направили обновяване, щеше да е късно. Отдавна сме закъснели и няма наваксване. Едва ли има отделени средства за това, те трябва да влязат в бюджета. Трябва да има обучени хора, които ще работят с тази техника", коментира той в предаването "Денят ON AIR".

Според Свинаров България трябва да вземе сериозен целеви кредит за превъоръжаване на армията и да бъдем адекватно подготвени.

"Толкова се беше отдалечила войната 80 години от територията ни и от Европа, че забравихме защо ни е армията и защо трябва да я храним. По нито един основен въпрос няма разбирателство и национално единение: като Шенген, като приемане на Еврото, като приемане на закони по Плана за възстановяване. Имаше множество закони, които за тези 2-3 месеца можеше да бъдат приети. Няма общност заради лични интереси на определен кръг от хора", подчерта бившият военен министър за Bulgaria ON AIR.

Свинаров коментираха и слуховете, които спрягат Мария Габриел за зам.-шеф на НАТО.

"Пряко към България няма да има никакво отношение. Минавайки в такава международна структура, тя не може да защитава българските интереси. Ще защитава интересите на Алианса, няма как да разчитаме с магическа пръчка да ни помага", убеден е Свинаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase