Снимка: БГНЕС

Проблемът с продажбата на болни, пълна с райски газ е огромен и вече е излязъл извън контрол, изрази мнение служебният министър на здравеопазването Галя Кондева. Тя допълни, че за да се спре продажбата на балон, трябва да има нови законодателни промени.

“Постоянно пристигат сигнали, медиите излъчват - така че наистина проблемът с продажбата на райски газ под различни форми е много наболял. За мен лично проблемът е в контрола. Две промени се предвиждат в закона - забраната да обхване всички възрастови групи, а санкциите да бъде значителна. Тази подкрепа е дадена от всички народни представители от здравна комисия и се надявам, че ще успеят да приемат промените в зала“, каза министърът пред bTV.

По друг актуален проблем - кризата в политиката, Кондева каза, че ако получи покана в ново служебно правителство, би останала на поста, но уточни, че дали ще продължа тя, или друг, не е толкова важно.

“Важното е да има стабилност и спокойствие, системата да продължавала да с политиките по Плана за възстановяване, с детската болница, със специализациите. Има много добри идеи, наследени и от предишни управления на ведомството“, каза тя преди това.

Служебният министър съобщи, че до края на годината идват следващите два хеликоптера за спешна медицинска помощ.
По отношение на смяната на директора на Онкологията в София, Кондева посочи, че той е освободен е по негова лична молба.

Относно състоянието на болниците, Кондева коментира, че в най-тежко положение е болница “Лозенец“, а нещата са излезли извън контрол още през 2022 година, когато е регистрирана финансова загуба от над 38 млн. лева.

Относно начините на стабилизиране на болницата здравният министър отбеляза, че в момента Българската банка за развитие предлага доста добри условия за кредитиране. По думите ѝ другата възможност е държавна субсидия. Обсъждаме в момента тези възможности, посочи тя.

За откриването на център за кръводаряване в Бургас, здравният министър посочи, че финансирането за центъра е осигурено, прието е министерско решение, даден е старт на процедурата, до един месец ще бъдат назначени 9 служители, които да организират обществените поръчки по ремонт и обзавеждане, коментира тя и уточни, че очаква 2025 г. центърът да заработи в пълен обем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase