Снимка: БГНЕС

Нов служебен премиер очаква БСП. Това стана ясно от брифинг на временния председател на партията Атанас Зафиров малко след като ИТН върнаха неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

"При всички положения служебният премиер ще е нов. А какво ще е името, е трудно да кажа. Това е в компетенциите на президента", лаконипен бе той на въпрос за бъдещия министър-председател.

Зафиров очаквал по-продължителни разговори и "по-сериозен опит за съставяне на правителство", ако БСП била взела мандата, щяла да предложи друг подход и разговор със синдикати и браншови организациии.

Очакват честни избори и диалог между партиите, както и по-малко език на омразата.

БСП ще продължи усилията за консолидация на лявото и има амбиция за добър резултат.

"Листите ще ги редим както винаги - отдолу нагоре. Предстои заседание на Националния съвет, на което да получим мандат за коалиционни разговори и да уточним коалиционните механизми в лявото политическо пространство. На база на този механизъм ще подреждаме листите", каза депутатът.

Зафиров не знае с кого БСП ще може или не да разговаря в следващия парламент." Притеснен съм, че на фома на очертаващата се ниска избирателна активност в НС влизат все по-екзотични политически сили. Трудно ми е да кажа какъв би бил съставът и с кого сме готово да говорим или не. На този етап сме готови да говорим с всички", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase