Снимка: БГНЕС/ЕРА

България ще купи един зенитно-ракетен комплекс IRIS-T SLM от Германия. Стойността на сделката е 182 114 311 евро без ДДС.

Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя IRIS-T SLM и на един брой система за далечен обсег IRIS-T SLX.

България се нуждае от съвременни системи за противовъздушна отбрана, които да отговарят на съвременните предизвикателства, особено на фона на бушуващите в близост до нас войни – в Украйна и Близкия изток.

С придобиването на нови многоканални ЗРК ще се увеличат многократно възможностите ни за възпиране и отразяване на противниковите въздушни и ракетни атаки. Също така България ще намали своята зависимост от вноса на резервни части за нашето остаряло ПВО от Русия.

В момента най-модерната ни система за ПВО е съветската С-300 от епохата на разпадането на Варшавския договор през 1990-1991 г. Тези системи макар и да са доказани, вече са доста стари и тяхната експлоатация е много сложна, особено сред началото на войната на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Какво представлява германският ЗРК?

Разработката на системата със среден обсег IRIS-T SLM започва през 2007 г. През 2014 г. е тествана и комплексът започва да се произвежда масово.

Обсегът на изстрелване на ракетата е 40 км, обхватът на височина е 20 км, твърди се, че е доста маневрена.

IRIS-T SLM използва модернизирани IRIS-T ракети въздух-въздух. Тяхната отличителна черта е инфрачервена глава за самонасочване, която позволява да се реализира принципът „стреляй и забравяй“. Инфрачервената глава има висока разделителна способност и не е чувствителна към най-новите топлинни капани, използвани от съвременната авиация, за да се предпази от ПВО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase