Снимка: БГНЕС

“Твърдението, че главният прокурор не може да се смени, се оказа невярно. Главният прокурор е сменяем”, каза пред Нова конституционният съдия Филип Димитров. Бившият премиер коментира решението на Конституционния съд за промените в Основния закон.

“Това, което представлява съдебната реформа, е насочено към правата на прокуратурата и позицията на главния прокурор – дали той е въздесъщ, дали може да се меси навсякъде и дали може да носи отговорност”, каза Димитров по повод промените.   

Димитров поясни, че КС е оставил в действие изменения, които обвързват Прокуратурата само с наказателните съдилища. “

И създават определени ограничения в правомощията на прокуратурата, сред които  – отпада правото да атакуват министрите или актове по своя приумица, ограничава се кръга на делата, в които те могат да участват само по силата на специална разпоредба и се възстанови отпадналото право на главният прокурор, че той може да упражнява методическо ръководство и надзор на дейността на прокурорите”, каза Филип Димитров.

Той е категоричен, че кратката листа от имена, които биха могли да станат служебен премиер, не може да доведе до конституционна криза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase