Снимка: БГНЕС

Коментирайки решението на Конституционния съд да отмени съдебната реформа, Янаки Стоилов каза, че КС е трябвало да отиде по-далеч и да приложи висок и общ стандарт за промените. КС остави правата на президента “орязани”, когато се стигне до назначаване на служебен кабинет.

“Сегашните промени бяха най-многобройни, защото бяха оспорени в тяхната цялост и трябваше да бъдат прегледани от КС. Понякога се казва, че ако от едно решение не са доволни и двете страни, значи то е намерило необходимия баланс, но аз не бих отнесъл тази квалификация към сегашния общ резултат”, каза Стоилов пред БНТ.

"Нашият стремеж, поне на тези, които поддържахме позицията за противоконституционност и на текстовете, които не събраха необходимото мнозинство, мисля, че е еднаква. Тоест приложен е общ стандарт и съответните критерии към него, така че всеки един трябва да направи своята преценка", отбеляза професорът.

Според думите му решението на Конституционния съд не е забавено, тъй като делото се води от около половин година. Стоилов допълни, че големи промени са направени за съдебната власт.

"Дори самата промяна в Конституцията започна с мотива, че трябва да се реформира съдебната власт. Покрай това нещо бяха зададени и други допълнителни теми. Излезе обаче, че това, заради което е започнала промяната остана в минимална степен, а другите въпроси. За редица от разпоредбите в частта за съдебната власт е казано, че те сами по себе си не са проблемни, но поради системната им свързаност с други, които са противоконституционни , те в крайна сметка споделят същата съдба”, допълни Стоилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase