Снимка: БГНЕС

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков коментира решението на Конституционния съд за промените в основния закон, касаещи съдебната реформа в частта ѝ за правомощията на главния прокурор, и го определи като не особено особено. Според него хората ще излязат на улицата, когато разберат, че ги чака още 7 години от същото.

"България имаше голям проблем. За съжаление, продължава да има този проблем. И той е следния: една фигура, един човек – има неограничена власт за седем години. И, ако някой контролира този човек, избрал си го е или пък го държи с компромат, то той държи цялото държавно обвинение. И не е пресилено да кажем, че държи и цялата политическа система. Кого ще си изберем на избори сякаш не е толкова важно, ако силовите инструменти на държавата са по този съветски модел на управление, който е уникален не само за България, но и за Европа", заяви пред Нова тв Божанков.

Ще бъде ли оставен Висшият съдебен съвет с изтеклите мандати и със спорната репутация на част от неговия състав да избере главен прокурор?

"Това е големият въпрос. Дотук ясно дадохме единствената формула - друга политическа сила тази битка не я води, водим я ние сами. Тя катастрофира в Конституционния съд. За съжаление има една добра новина. Останаха текстовете, чрез които гражданите могат пряко да се жалят в Конституционния съд. За мен си заслужаваше тази реформа дори и само за този текст. Това е огромна победа. Но големият проблем със справедливостта с фигурата на главния прокурор остава", подчерта той.

По думите му това, което следва след решението на Конституционния съд "не е много оптимистично".

"Остават ни, в рамките на демократичните процедури - няколко инструмента, като единият е да протестираме. Това решение няма да изкара хората на протест по улиците, но последствията от него съм убеден, че ще изкарат нашето гражданско общество на протест. Защото ВСС няма да се поколебаят и да изберат по същия дивашки начин нов главен прокурор, както го направиха по-рано и с Иван Гешев", категоричен в Божанков.

Според него протестите ще се случат, когато нашето общество осъзнае, че го очакват още 7 години от същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase