Снимка БГНЕС

Измененията в основния закон не бяха само по отношение на съдебната система, а и на служебната власт. Конституционният съд (КС) възстанови някои от правомощията на президента - остави това за служебното правителство, но му възстановиха права да връща назначения в съдебната власт. Но реално се случва отнемане на правомощия от президента с оставането на измененията за служебното правителство.

Това коментира бившият депутат и преподавател по конституционно право Екатерина Михайлова пред Нова ТВ. Очаквано бе решението на КС, защото много от въпроси, когато бяха дискутирани в конституционната комисия, се говореше, че могат да отпаднат. Разочароващо е и, защото по много малко от нещата съдиите имат единно мнение, посочи тя.

Най-общо можем да разделим възраженията в две групи. Едното е, че текстовете не са прецизни, създават възможност за различно тълкуване. Второто обаче е свързано с това, че КС ни казва, че част от тези промени не могат да бъдат извършени от обикновен парламент, а от Велико народно събрание, и се базират на едно решение от 2009 г. на съда.

Аз въпреки това смятам, че дали мандатът на главния прокурор е не 7, а 5 г., не е драматично и не е промяна във формата на държавното управление. В общи линии няма доволни, освен прокурорите, поне по това, което съм прочела, каза Михайлова.

Ако може да няма Велико народно събрание, ще е по-добре. Не знаем какво ще излезе. Ако има добронамереност сред политиците, по решението на КС, което е разписано като пътна карта - по нея могат да се направят тези промени, посочи тя.

Решенията на КС засягат политическите институции и няма как да няма отговор от политиците. Съдиите там се назначават от политици и президент, има само 1/3, която е от независимата съдебна власт, напомни бившият депутат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase