Снимка: БГНЕС

Парламентът поиска от Министерството на финансите да посочи нова дата за членство в еврозоната. 1-ви юли 2025 година е новото предложение за приемане на единната европейска валута, при условие, че в рамките на настоящата година страната ни покрие изискването за инфлация.

В двуседмичен срок след постигането на този критерий българското правителство се задължава да поиска извънредни конвергентни доклади от Европейската централна банка и Европейската комисия, чрез които да се удостовери, че всички изисквания за приемане на еврото са изпълнени, съобщава БНТ.

Проектът е внесен от ГЕРБ-СДС за ускоряване и завършване на процеса по техническата подготовка за приемане на еврото в България. В него изрично е разписано, че Законът за въвеждане на еврото в България, внесен от Министерския съвет, трябва да бъде разгледан приоритетно и одобрен през настоящата първа сесия на парламента. Тя се очаква да приключи през август. В решението, което депутатите приеха, е записано още, че МС в координация с БНБ трябва да завърши техническата подготовка за приемането на еврото за първите три месеца от 2025 г.

Депутатите записаха още, че България приема еврото при запазване на официалния курс на лева към еврото равен на централния курс от 1,95583 лева за едно евро.

На първо четене беше приет и законопроектът за въвеждане на еврото,  в които се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждането на еврото. Сред тях са да се уреди преходен период с цени в лева и евро, за да свикнат хората.

Другото, което предвижда законопроектът, е в първия месец след въвеждането да се плаща законно и с левове, и с евро. Заложили са и безплатна обмяна на двете валути за период от шест месеца. Всички видове банкови сметки, кредити, депозити ще се превалутират безплатно еднократно от съответните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase