Снимка: БГНЕС

Преподавателят по конституционно право Екатерина Михайлова каза, че решението на съда ще има тежки последици за това дали ще може да се прави конституционна реформа в частта съдебна власт. Коментарът на бившия министър е по повод днешното решение на Конституционния съд за промените в основния закон.

Решението отменя основни промени, свързани със съдебната реформа. Те бяха приети в края на 2023 г. с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

“Съжалявам много за това решение, можеше да не се стигне до него. Бях поканена да участвам в дискусия преди промените, имаше бележки, голяма част от тях не бяха чути. Съжалявам, защото съм привърженик на съдебната реформа - да се раздели прокуратурата от съда. Някои текстове, Слава Богу остават”, коментира Михайлова пред bTV.

Според решението от 2003 г. всяка промяна в основния закон, която води до промяна във формата на държавно устройство и на държавно управление, може да се прави единствено от Велико Народно събрание.

Според адвоката Михаил Екимджиев съдебната реформа е била мъртвородена, защото предвиждала укрепване на независимостта и силата на съдебната система, което е универсален лек срещу корупцията.

“Прокорупционните мнозинства на ГЕРБ и ДПС, които формално участваха в приеменато на тези промени, нямат интерес от приемането на този проект. Беше ясно, че тяхното участие е имитационно и след това те ще използват неформалния си, сенчестия ресурс, за да торпилират този конституционен проект, включително през аватарите си в Конституционния съд“, каза Екимджиев.

В този ред на мисли той допълни, че българската конституция вече започва да прилича на мавзолей и мирише на нафталин.
 
“В нея се разхождат призраци от миналото – Филчев, Пеевски, Борисов, а не бъдещето на децата ни“. Конституционния съд пък определи като ретрограден орган, който прави това, което кукловодите поискат. С това решение беше завършен цикълът на реставрация на прокорупционното мнозинство“, смята Екимджиев.

Според него единствения изход е в протести, подобни на тези от 2020 г., когато хиляди се събираха в демонстрации срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, както и вече бившия главен прокурор Иван Гешев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase