Снимка БГНЕС

Осем дни работа има този парламент. 9 август се очаква да е последният им работен ден, стана ясно след заседанието на председателския съвет в сряда. За това време депутатите трябва да приемат спешно около 11 от общо 64-те проектозакона, внесени в деловодството на 50-ото НС от старта му до днес.

Идеята е заседанията да продължат, докато третият мандат бъде върнат на президента Румен Радев. По правилник лятната ваканция на парламента е от 1 до 31 август. За отлагането трябва да се гласува проект на решение, с който да се променят датите. Единствено от ПП-ДБ са предлагали депутатите да работят цял август, но останалите партии сметнали това за популистко, защото НС може да стане трибуна за предизборна кампания.

Така за оставащите малко повече от две седмици депутатите ще опитат да приемат промени в поне 11 закона. Сред тях текстове в закона за тел. 112, внесени от Министерския съвет, понеже това е необходимо по плана за възстановяване. Трябва да минат също предложенията на ГЕРБ в Кодекса на труда и КСО, които да ограничат възможността за източване на помощи при безработица - т.нар. френска безработица, както и да се приеме бащинството за отглеждане на дете до 2 г. Актуализацията на бюджета за 2024 г., която е важна за проектите за общините, вече мина на първо четене, предстои окончателното приемане на текстовете.

Депутатите ще опитат да приемат закона за еврото, в който е описано как ще стане превалутирането от левове в евро и се въвежда период за двойно обозначаване на цените. Както и проекторешението на ГЕРБ за ускоряване на процеса по приемане на еврото. На дневен ред са и законът за кредитните институции, както и инвестиционният проект за купуване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за подобряване на способностите на военноморските сили за борба с подводници.

Очаква се да минат и трите внесени промени на ИТН и ПП-ДБ в Закона за здравето. Хората на Николай Денков вкарват телемедицината, която ще е полезна за консултации, без пациентът да е ходил на преглед, както и олекотени софтуери за прегледи, изписване на лекарства и регистрирането на пациент. Те имат текстове и за проверяването на здравословното състояние на кръводарителите, за да няма риск да се дарява заразена кръв, както и за линейки по малките населени места, където няма болнични заведения.

На 19 юли 50-ото народно събрание навърши един месец. Ако то излезе във ваканция след 9 август, реално депутатите ще са работили едва 24 дни.

Общо 64 законопроекта отлежават в деловодството на този парламент, а по тях все още няма никакво движение, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase