Снимка: БГНЕС

Председателят на 45-то и 46-то Народно събрание Ива Митева прогнозира, че дори и да има избори наесен, нищо ново няма да се случи. Причината - срокът е прекалено малък, а се искат много средства, с каквито партиите не разполагат.

"Виждам, че няма желание в хората да участват в подобни проекти, можещите се отдръпнаха омаскарени. Политическа класа трябва да иска прошка от много хора. Но хората трябва да намерят мотив да гласуват. Вотът ще е наказателен и затова има страх в малките партии, защото хората ще гласуват за нещо ново", коментира Митева пред БНР.

Попитана кой трябва да получи третия проучвателен мандат, Митева каза, че трябва да се “даде на този, който има най-големи шансове да го реализира". Тя добави, че в рамките на този парламент тя не вижда кой може да го реализира.

"Не виждам смирение и прошка и няма как с тази омраза и гняв да се направи нещо", категорична е Митева.

Бившият председател на НС прогнозира, че кризата ще стане още по-дълбока, за да се получи реална промяна.

"Не трябва да забравяме, че властта е доверие. Аз не виждам да има доверие между политическите сили. Те не си вярват, няма как да направят кабинет на тази основа. Липсва политическа емпатия, уважение към партньора и желание да му запазят репутацията, всеки иска да изкара най-лошото на другия. Ако се прави кабинет, трябва здрава основа и цел – на база идеология или политики."

Тя направи моментар и за работата на Главчев като служебен премиер - “толкова е патетичен, като отчитане на петилетките от едно време, видяхме го и в отчета на Денков в парламента."

Категорична е, че Конституционният съд трябва да бъде оставен спокойно да си свърши работата.

"Там ще е интересно дали решението ще бъде преди евентуални избори или след това и как ще се прегрупират силите. Ако е преди изборите, значи служебният кабинет се връща в ръцете на президента и започват да си говорят определени политици. Ако решението се забави и е след изборите – това ще е знак, че политическата обстановка не е променена и се наместват пластовете", каза в заключение Митева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase