Снимка: БГНЕС

Европейската комисия препоръча на страна ни да направи промени в Конституцията. Вера Йоурова, която е зам.-председател на ЕК каза, че до такива препоръки се стига, когато има трайни промени в съответната страна. Тя представи годишния доклад на ЕС за върховенството на закона.

В оценката за България комисията отчете приетите промени в основния закон, съобщава БТА.

“Държавите от ЕС сами определят какво да се промени в техните конституции. В България наблюдаваме доста неустойчива обстановка, затова приканихме да се обмисли промяна в Конституцията”, добави Йоурова.

Зам.-председателят на ЕК отбеляза, че докладът съдържа над 1000 страници и за първи път включва оценки за Албания, Сърбия, Република Северна Македония и Черна гора, които се стремят към присъединяване към ЕС.

Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдието, допълни, че в бъдеще докладът ще обхваща все повече страни и ще бъде свързан повече с икономиката и работата с европейския бюджет. Рейндерс допълни, докладът не е нито оптимистичен, нито песимистичен, а отчита волята в много от държавите от ЕС върховенството на закона да се подобри.

“На места наблюдаваме трайни проблеми, затова разполагаме с наказателни процедури и с възможности за оказване на натиск през европейския бюджет, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase