Снимка: БГНЕС

Атлантическият съвет на България с огромна тревога наблюдава продължаващите опити на президента да торпилира външната политика на България. Това се казва в позиция на Атлантическия съвет на България по повод на острата реакция на президента Румен Радев във връзка с вероятното назначаване на Николай Ненчев на поста временно управляващ нашата мисия в Киев.

Ето и публикува пълния текст на позицията:

„Атлантическият съвет на България с огромна тревога наблюдава продължаващите опити на президента на Републиката да торпилира външната политика на България, в изгода на Кремъл и путинска Русия. Подобно действие е и неговото днешно изявление, по повод оповестеното назначение на бившия министър на отбраната Николай Ненчев като Временно управляващ българското посолство в Киев. Недоумение буди аргументацията на президента Радев, която вместо политически доводи, прибягва до личностни нападки към Ненчев за „липса на професионални качества и подготовка“. Подобни твърдения са доказателство единствено за липса на други аргументи. По същество, това действие на правителството е единствения начин да се преодолее спираното от Радев повече от две години назначаване на титулярен извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Украйна. Липсата на посланик, или временно управляващ, в Киев е в ущърб на двустранните отношения между България и Украйна, нещо към което президента Радев всячески се стреми и което доказва с всяко едно свое изявление от страната или чужбина.

Атлантическият съвет на България използва правото си като неправителствена и непартийна организация да попита президента Радев, дали тази негова позиция не е продиктувана от действията на г-н Ненчев като министър на отбраната, в чийто мандат беше преодоляна руската зависимост за ремонт на така любимите на Радев самолети МИГ-29? Дали дейността на министъра Ненчев, оценявана от Атлантическия съвет на България като положителна, не е причината Радев и подобните нему да се стремят всячески да попречат на Ненчев – човек и гражданин с ясно изразен евроатлантически профил, да бъде ръководител, макар и временно управляващ, на посолството ни в Киев?

Атлантическият съвет на България счита, че подобни антибългарски и антиевропейски политики са вредни за българската държава. Подобни политики и "политици" рушат престижа на страната ни. Престиж, граден с десетилетни почтени усилия от поколения български политици, общественици, дипломати и военни, всички те водени единствено от Отечествения дълг.

Ние сме за силна, просперираща и благоденстваща България, извън хватката на зловредни проруски сили и политически играчи! А вие, г-н президент, за каква България сте?", се казва в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase