Севим Али и Джевдет Чакъров Снимка БГНЕС

Народните представители на ДПС (без Пеевски и група), съвместно с председателя на СДС Румен Христов внесоха в деловодството на 50-ото Народно събрание Закон за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Законопроектът предвижда:
- Увеличение размера на добавката за репресирани лица с 50% ,която получават към пенсията или сбора от пенсиите в зависимост от периода в който са били в затвори, трудововъзпитателни общежития и лагери!
- Репресирани лица навършили години за пенсия, съответно за жени 62г. и 2 м., а за мъже 64г. и 7 м. без  изискване на осигурителен стаж, да придобият право на пенсия за репресия в зависимост от периода, в който са били в затвори, трудововъзпитателни общежития и лагери!

Още в 49-тото Народно събрание, народният представител Севим Али беше сред депутатите, входирали този законопроект, напомнят от движението. Той засяга около 6000 български граждани - репресирани лица и преживели съпрузи на репресирани, включително и 1000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената в периода 1984-89 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase