Снимка: БГНЕС

Всеки документ в момента, подписан от друг, е незаконен. Това заяви пред БНТ председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова, която обясни, че технически още се води председател на партията.

"Влизаме в сериозна съдебна сага. Към момента аз съм председател на БСП. Решението на съда да ме заличи не е влязло в сила, тъй като има срок за обжалване. Ще бъде обжалвано. Ще има втора инстанция, не се знае кога, така че влизаме в тежка съдебна процедура", поясни тя.

"Зафиров не е вписан като председател и не може и да бъде вписан като такъв, защото не е избран чрез пряк избор от всички социалисти. Той е вписан като представляващ, каквото и да значи това", коментира Нинова позицията на Атанас Зафиров.

 "Връщане назад няма, това трябва да е ясно. Но докато не мине съдебният процес, аз съм действащият председател на БСП".

"Тревожа се за това, което се случва в партията. Желанието на моите досегашни заместници за бързи постове, за реваншизъм, за някаква необяснима агресия към мен, ще въвлече партията в проблем", обясни Нинова.

"Всеки документ в момента, подписан от друг, е незаконен. Те управляват партията, ще водят разговори за правителство, но не са легитимни. Ще ни вкарат в голяма беля заради ламтеж от бързо овладяване на партията. Няма смисъл, казала съм им, че ще им дам пълномощно, за да управляват партията нормално. Не трябва да съсипват партията заради новороденото им самочувствие. Все едно до сега не бяхме един екип", допълни тя.

Корнелия Нинова официално не е лидер на БСП след решението на съда. Партията се представлява от зам.-председателя Атанас Зафиров, който бе избран от Националния съвет за изпълняващ функциите на председател до провеждането на нов избор на лидер наесен.

Промените в ръководството са вписани в регистъра на политическите партии с решение на Софийския градски съд. То бе обявено в сряда и може да се обжалва в 7-дневен срок.

Нинова подаде оставка след изборния крах, оставил БСП на пето място в парламента и само на 3% от прага за влизане в парламента. На заседание на Националния съвет след това обаче оставката ѝ не бе потвърдена или гласувана, тъй като това може да стане само на конгрес. Пленумът избра временно изпълняващ длъжността, който да организира провеждането на пълен цикъл отчети и избори и нов пряк вот за председател наесен. По устав в стола на оттеглилата се лидерка временно може да седне само зам.-председател, пленумът избра Атанас Зафиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase