Снимка: БГНЕС

Бившият лидер на БСП Корнелия Нинова наруши мълчанието си и даде пресконференция в Благоевград, откъдето е
избрана за депутат. Относно втория мандат, който трябва да бъде даден на ДПС, Нинова призова да не се бърза и да се изчака да се види какво ще се случи, „тъй като и там има противоречиви сигнали“. 

“Обикновено на третия мандат се гледа някак пренебрежително, ние като партия сме били в ситуация да получаваме третия мандат и имаме тежък опит, че с него става трудно”, каза Нинова. Тя посочи, че с оглед настроенията да не се отива отново на предсрочни парламентарни избори, както и апатията на хората към избори и към политическата система, е рационално този път да се гледа на третия мандат като на по-сериозна възможност.

“Нашата позиция е за надпартиен, експертен, програмен и срочен кабинет, с няколко ясни цели”, допълни Корнелия Нинова.

Депутатът допълни, че с оглед на задълбочаващата се криза и личните обиди и нападки, ще е трудно да се преодолее „разломът“ между партиите. Според Нинова на следващите избори избирателната активност ще е още по-ниска, а това прави институцията на парламента по-нелегитимна, а с по-малко гласували по-лесно ще се преминава и 4-процентната бариера, което би направило парламента още по-разпокъсан и по-труден за събиране на мнозинство.

Изходът е рязко вдигане на избирателната активност или да се намери „надпартиен разум“, с което да се състави правителство, но без да се прекрачват границите на разумните компромиси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase