"Конституцията е дала възможности за диалог между парламентарните групи, трябва да дадем някакви шансове на втория и третия мандат. Въпреки че всяка една от партиите се кълне, че не иска да отива на избори, самият политически елит, както се самоопределят, по-скоро се държат по неподобаващ на кабинета начин", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя припомни, че по Конституция в България има два вида правителство - редовно, излъчено от парламента, или служебно - назначено от президента. А предложеното от ДСБ техническо правителство съществува в РСМ:

"Там техническото правителство се използва, за да се обозначи служебно правителство, избрано от тяхното НС с участие на представители на ПГ, които да организират избори. Правителство, излъчено от парламент и в него нито една от партиите няма мнозинство".

По думите на доц. Киселова това ще означава правителство, в което отделни парламентарни групи са номинирали свои представители и нито една от тях няма мнозинство и е одобрено от НС с конкретни задачи.

"Това е възможно с втория и третия мандат, стига да има желание да седнат да разговарят, да уточнят кои са въпросите, които ги събират, да се търпят, да не иска всеки да води бащина дружина, изглежда невъзможно. Чудя се дали нямаме цел или качеството на хората, които се самоопределят като политически елит е много ниско", каза доц. Киселова.

В ефира на Bulgaria ON AIR тя подчерта, че е по-добре на избори да се даде доверие на предвидими партии, а не да се търси екзотика при вота.

"Президентът е господар на часовника, може да бави връчването на мандатите, въпреки че част от политическите лидери са изнервени - дали от стремежа да се отиде възможно по-бързо на избори и да няма кампания или това, че следващия парламент ще го гледат отвън. По-добре да не се пресира президентът да връчва втория проучвателен мандат. Не е ясно в ДПС кое от двете крила надделява. Ако гледаме гласуването по-скоро това на Пеевски, нека процесите в ДПС се уталожат", призова конституционалистът.

Ако Радев не избърза с връчването на втория и третия мандат доц. Киселова вижда възможни избори след средата на октомври - 20 или 27 октомври. Така предизборната кампания няма да се води през лятото.

"Третата причина, поради която се бърза, е страхът, че държавният глава би участвал в изборите - това е страх от сенките на политиците. Политическата класа трябва да се даде сметка, че ниската избирателна активност е смъртна присъда за нея, това няма да довее до поява на нови субекти, а криза, в която странни субекти ще предопределят бъдещето. И това няма да е Радев, който ги плаши и "Величие" ще бъде разумно на фона на това, което се появява", заяви доц. Киселова.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase