Снимка БГНЕС

Румен Радев най-вероятно ще напусне президентската институция и ще спечели поне 60 процента на изборите. А мандата ще завърши Илияна Йотова. Тогава ще гласуват повече от 3 млн. души, а не 2.4 млн., както сега. Тази прогноза прави социологът Васил Тончев пред "Марица".

"Около изборите на 9 юни предварително се знаеше, че няма да донесат нещо ново, затова голяма част от хората не излязоха да гласуват. Но ако президентът се яви със свой проект, тогава ще е очевидно накъде ще върви развръзката, те ще решат политическата криза в страната", смята той.

Според социолога в сегашната ситуация президентът няма как да не излезе на партийната писта. "Румен Радев вече има какво да губи. Ако не жертва една година от мандата си, за да разреши тази политическа криза, той ще пропилее поне 50 процента от потенциала си сред избирателите", уверен е Тончев.

Според него ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане", партиите център, център-ляво ще загубят много сериозна част от избирателите си, които ще се преориентират към президента. От БСП също ще има сериозен отлив, въпреки че били сведени до едно твърдо ядро.

"Не вярвам ПП-ДБ да се разцепят, тъй като са в режим на оцеляване. Те са различни идеологически партии, но ги крепи анти-ГЕРБ реториката. Ако ГЕРБ не са водеща политическа сила, не знам какви ще са процесите. Там трябва да има и персонални промени, за да тръгнат нагоре. Христо Иванов даде добър пример, но Атанас Атанасов и Кирил Петков не го последваха", казва още Тончев.

Според него Пеевски налага съвършено нова визия за ДПС, като приема линията на Корнелия Нинова, когато тя оглави БСП. "Той върви само напред, мачка, действа със сила, авторитарно. Нещо, което не е било БСП преди Нинова, нито ДПС преди Пеевски. Те винаги са били много по-центристки, диалогични, с търпимост към останалите партии и вътрешните течения", казва социологът. Еднолично налагане на решения обаче не би могло според него да донесе стратегически предимства на партия на етническа основа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase