Снимка: БГНЕС

Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова сподели, че КС се е забавил. “Трябваше шеметно след излизането на резултатите от изборите, дори още преди да бъде свикано НС, да има решение, защото част от оспорените промени се отнасят до начина, по който се излиза от политическа криза и се влиза в предсрочни избори”.

Според Киселова, ако днес не бъде гласувано правителство и се премине към следващ мандат, Конституционният съд отново ще се забави, а това политически не е добре. Тя допълни, че бързината, с която ГЕРБ-СДС върнаха изпълнен мандата на президента показва стремежът на партията да покаже, че е в кондиция и е готова да поеме отговорност.

“Когато камерите бъдат изгасени и журналистите излязат, разговорите в залата между президента и парламентарната група винаги се поставя въпроса - събрали ли сте подкрепа и имате ли нужда от време, за да можете да съберете допълнително подкрепа. Ако ви прави впечатление, когато се съставя правителство, винаги има съмнения дали някои не е в несъвместимост. Сега сме свидетели на представен състав на правителство, преди всичко от народни представители, близки до ГЕРБ или служебни министри, които вече са в изпълнение на функциите си и няма да се налага да се освобождават”, каза още доц. Киселова пред БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase