Снимка: БГНЕС

"ДПС сме втори и ще подкрепим мандата на първия. Ще вземем нашия мандат и ще видим какво ще правим, но пак ще положим всички усили яда има правителство в България. Ще изчакаме и третия мандат и пак ще положим всички усилия", каза Йордан Цонев от ДПС.

По думите му партията ще постъпи държавнически.

Още по темата
До критичен минимум са свалили хората доверието в партиите и институциите. Вторият извод е, че всички хора, които гласуваха и не гласуваха, искат редовно правителство, стабилно мнозинство за него в НС, каза още той.

"Ние казахме, че ще подкрепим мандата на победителя в изборите, защото уважаваме вота на българския избирател. Ако не съставим правителство, изходът е, че още повече ще спадне участието на гражданите и този цикъл на спад на доверието не може да се реши по друг начин, защото конституционната уредба на държавността е предпоставила държавноопределящия орган да е НС.

Дори да спадне избирателната активност до 5% няма друго решение на кризата, подчерта Цонев. Няма друг начин да се прекъсне кризата, освен някой в това НС или в което и да е да се договори да състави мнозинство и да излъчи кабинет.

Другото е промяна на конституционната наредба, заповядайте да видим кой ще успее да я промени. Ние сме втори и ще подкрепим мандата на първия, ще вземем нашия мандат и ще решим какво да правим, ще положим всички усилия България да има управление, което е около ценностите, които изповядва свободния западен свят. Ние не можем да водим преговори с Възраждане, подчерта Цонев.

Българският народ не харесва модела на изтока и затова ние сме в западния модел и ще останем там. Ще водим преговори с всички останали партии, освен Възраждане. Ще постъпим държавнически и при първия, и втория, и третия мандат", каза още Цонев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase