Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър Милен Велчев направи коментар, че и служебно правителство може да вкара страната ни в еврозоната, важни са нивата на инфлацията, както и политическата воля на министрите.

Според Велчев това, което може да се направи, за да може България да влезе по-бързо в еврозоната, е да се спазва бюджетната дисциплина, да се преструктурират разходите, да се постигне по-нисък бюджетен дефицит, отколкото е заложен в бюджета.

"Ако трябва да се търси вина на управляващите за инфлацията, това са прекомерните бюджетни разходи през последните години", допълни Велчев пред bTV.

"Трябва да има стабилно управление, с хоризонт поне една година, а защо не и 4 години, и тогава партньорите на България ще знаят, че това, което заявява правителството, като приемане на еврото и влизане в еврозоната, ще бъде факт занапред. Ако искаме да останем в периферията като Полша, Чехия, Унгария или Румъния, това технически също е възможно, но не е най-добрият вариант за България", каза той.

Той смята, че ни очакват тежки времена и "някаква форма на финансова криза в еврозоната", произтичаща от лошото бюджетно състояние на редица държави, имащи политическа криза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase