Снимка: Bulgaria ON AIR

ПП-ДБ няма да подкрепи проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов очаква подкрепа за кабинета и като приоритети поставя гласуването на новия бюджет и приемането ни в еврозоната.

"В последното НС имахме общи приоритети, които бяха ясно разписани в споразумение. Кой ще бъде министър и кой ще има постове не е важно, важно е какво ще правим. Важно е да имаме ясна програма с разписани приоритети, каквито ние имахме. Причината да не се случи ротацията беше фактът, че не се прие това", коментира депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" д-р Александър Симидчиев в "България сутрин".

Една от причините, поради които ПП-ДБ няма да подкрепи кабинета, е, че няма разписана програма с ясни приоритети.

"Ще се опитваме да прокарваме същите тези приоритети, които са ключови, за да може да се реформира държавата и да стъпи устойчиво. В момента сме като ремарке без кола отпред. Неуспехът на сглобката беше репутационна щета за ПП и ДБ, въпреки че свършихме доста работи", каза д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Симидчиев допълни, че в “Да, България” предстои конференция, на която да се избере нов лидер, който да заеме мястото на подалия оставка Христо Иванов.

"Това, че Христо Иванов не е в парламента, не означава, че е изчезнал. Докато беше начело, постоянно беше обект на хули, негативен пиар. Когато слезе от сцената, хората започнаха да виждат колко много неща е свършил", подчерта гостът.

В сряда проектокабинетът "Желязков" ще бъде гласуван в НС. "Това е ярък партиен кабинет, с личности, които са били и преди във властта, някои са със спорно присъствие във властта. Със сигурност ние няма да подкрепим този кабинет. Ще бъдем конструктивна опозиция. Няма да дадем авансово доверие. Честите избори намаляват демократичността, защото се намалява представителността", посочи д-р Симидчиев.

Здравната стратегия не може да функционира добре без ясна национална стратегия, обясни той.

"Има кадрови промени, но няма принципни промени. Причината да чакаме толкова много за детска болница е липсата на яснота какво искаме. Износът на лекарства може да вреди, но вносът помага на системата. Възможността за балансиране на здравните системи в Европа идва на първо място", обобщи д-р Симидчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase