Снимка: БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на Българската народна банка Андрей Гюров, който ръководи управление "Емисионно". Това съобщи БНБ, която днес е била уведомена за решението на комисията. Гюров е излязъл в неплатен отпуск, докато бъдат предприети последващите законосъобразни действия, гласи съобщението, от което не става ясно в какво се състои несъвместимостта.

Междувременно депутатът от "Възраждане“ Димо Дренчев обяви, че той е подал до Антикорупционната комисия един от сигналите за Андрей Гюров. Според Дренчев Гюров не е спазил задължението да декларира участието си в търговски и нетърговски дружества:

"Докато е бил избран за подуправител на БНБ на управление "Емисионно", Гюров е бил едновременно и в Управителния съвет на политическа партия "Продължаваме промяната", бил и в Управителния съвет на НПО, което се занимава с анализи. То може да продава, тоест извършва търговска дейност, при това тези анализи се изготвят също и от БНБ, което според мен, е конфликт на интереси, както и в управлението на дружество, което се занимава с търговия с благородни метали, а той е подуправител на отделение "Емисионно", което за мен също е конфликт на интереси".

Депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев каза, че няма информация за евентуално нарушение на Андрей Гюров:

"Който каквото си е надробил, сега е време сигурно да си го изсърба. Явно е нещо сериозно, щом е с такъв резонанс".  

От ПП-ДБ, чийто представител беше Андрей Гюров, отказаха да коментират казуса с подуправителя на БНБ с аргумента, че Гюров  вече не е част от партия ПП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase