Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Общ преглед

Започнаха консултацията на "Има такъв народ" при президента Румен Радев. ИТН бе представена от председателя на парламентарната група Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Драгомир Петров и Александър Вълчев.

Президентът обаче закъсня с около минута и така остави хората на Слави Трифонов да почакат. Радев ги попита какви са шансовете за експертен кабинет с третия мандат, ако ИТН го вземе, както и за анти ГЕРБ и ДПС коалиция, каквото предложиха от "Възраждане".

"Сами усещате, как ниската избирателна активност поставя редица предизвикателства пред българската политическа система, пред партиите, обърка много прогнози. Големият проблем е, че поставя под въпрос легитимността на самите държавни институции. "Други партия също се включиха в тази тема. Вие следите хода на тези консултации. ГЕРБ-СДС предложиха правителство на малцинството. "Възраждане" предложиха анти ГЕРБ - ДПС коалиция, БСП също имат амбиция за по-активно включване в процеса на стабилизация на политическата система. А вие първи повдигнахте темата за по-широка парламентарна подкрепа с третия мандат. Моят въпрос е как вие гледате на този отход на българските граждани от урните, на самия политически процес, на всички тези варианти, които изброих и да дадете по-конкретно описание на вашето предложение", обърна се държавният глава към ИТН.

Ужасяваща е ниската избирателна активност, но има сериозни съмнения колко всъщност са избирателите в България, понеже след преброяването има разлика от около 2 млн. души между преброяването и избирателните списъци. Но че има отлив, има. Причината за това са политиците, не са виновни българските граждани. В миналия парламент те гласуваха за политици, които казаха какво ще направят, и после направиха обратното. Доверието в избирателите трябва да се върне, а начина е политиците да си спазват думата, каза Йорданов.

Според нас най-разумният и практичен ход на парламента е с третия мандат, ако го дадете на ИТН, разбира се, да се пристъпи към изработване на програма и да започнем да излизаме от кризите, обясни Йорданов.

Държавният глава попита ИТН какво мислят за смяната на избирателната система - към гръцкия вариант, както поиска Бойко Борисов, или мажоритарен вот.

Тук Тошко Йорданов предложи трети вариант - президентска република. Това разгневи Радев, който заяви:

"Опитваме се да си предаваме топката".

А Йорданов му припомни, че отдавна ИТН предлагат референдум за смяна на политическата система. И отново припомни - партията му ще разговаря с всички, защото във всяка партия има добри експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

244

Папо

преди 4 дни

Балабанов с това бебешко лице е много сладък.

243

Дедо

преди 4 дни

ИТН партия съставена от само от служители на една фирма ,на един човек. Това е корпоративна фирма , замаскирана като партия. Управлението на държавата е сериозно нещо ,което не може да бъде оставено в ръцете на неопитни сценаристи от треторазрядно шоу и лидер със зависимост от разни субстанции,който укрива доходи в офшорни зони.

242

Гадняр

преди 4 дни

Балабанов доста е загладил косъма. Пуснал е корем. Явно депутатските кюфтета вършат чудеса. Иначе щеше да изчегъртва Бойко, Шиши, Доган.... :)))

fallback