Снимка: БГНЕС

“Изход винаги има, стига да има желание”, така коментира ситуацията бившият премиер на България Сергей Станишев. За да се излезе от политическата криза, трябва да се сключи официална коалиция и да е ясно кой носи отговорност и кои са партиите зад това управление.

„Всеки иска да бъде в управлението” допълни Станишев в ефира на Нова. Според него е важно да има диалог, за да се излезе от политическата криза. Воля също трябва да има.

“Самите политици стават заложници на своето говорене. Трудно е да се гадае какво би могло да стане. В последните години партиите показаха, че невъзможните неща стават възможни, а логичните не се сбъдват”, поясни Станишев.

Той даде пример с ПП-ДБ, които говореха, че  основната им мисия е да махнат ГЕРБ от властта, а не да работят с тях.

“Когато дойде времето за ротация, нямаше никаква политическа логика. На пръв поглед при общи приоритети, коалицията се развали. Сега би било крайно безотговорно да се хвърли страната в седми за три години предсрочни избори. Стига се до пълна делегитимация на политиката и на институциите в България. Политиците си живеят в свой свят, занимават се със своите разправии”, допълни бившият премиер.

На въпрос ще се кандидатира ли за лидер на БСП, Станишев отговори така:

„Убеден съм че реваншизмът и емоциите в политиката не са добър съветник. Този подход на досегашното ръководство да се унищожават всички със самостоятелно мнение докара левицата до този резултат. Хората, които в момента управляват, като че ли реализират сценария на Нинова без нея”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase