Снимка: архив, БГНЕС

Поне шестима от министрите в служебното правителство на Димитър Главчев да запазят позициите си и в кабинета на споделената отговорност. Това предвиждат първоначалните планове, които са обсъждани през уикенда, още преди да започнат официалните преговори на трите дами от ГЕРБ Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова с останалите парламентарни партии, пише „24 часа“.

Заради амбицията да изпълним условията за влизане в еврозоната възможно най-бързо поста си ще запази министърката на финансите Людмила Петкова.

Още по темата
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бил доволен от начина, по който тя е управлявала бюджета за месеците като служебен министър.

На поста си като министър на икономиката се предвижда да остане и Петко Николов. Концепцията предвижда неговият ресор да се разшири.

В министерството на икономиката се връщат иновациите, които при кабинета на Кирил Петков бяха извадени в отделно министерство. Това бе направено, за да се отделят от икономиката, тогава с ресорен министър Корнелия Нинова, европейските фондове към бизнеса и те да бъдат управлявани от Даниел Лорер. Новосъздаденото Министерство на иновациите бе запазено и при правителството на Николай Денков и Мария Габриел, отново по настояване на ПП-ДБ. Сега обаче се връща обичайната структура на МС. След закриването на отделното ведомство за иновациите служебният министър Росен Карадимов трябва да се завърне начело на Българската банка за развитие.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който напусна ПП-ДБ, за да остане в служебния кабинет и да довърши проектите за първите въздушни линейки на България, новите влакове за БДЖ и други ключови начинания в сектора, ще бъде сменен. Причината обаче не била работата му, резултатите от която се оценяват високо, а че ресорът е поискан от “Има такъв народ”, които щели да предложат своя кандидатура.

Поста си трябва да запази и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, за когото това ще е участие в трето правителство. Той оглави МВР при кабинета “Денков/Габриел” и се превърна в най-спорната фигура между бившите партньори в сглобката. Първо от ПП-ДБ се опитаха да искат оставката му още при ескалацията на протестите срещу БФС, но срещнаха отказа на ГЕРБ, бе защитен и от ДПС. После поставиха категорично условие за смяната на Стоянов при преговорите за несъстоялата се ротация на премиерите и това бе една от причините за провала на сглобката. Калин Стоянов запази поста си в служебния кабинет на Главчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase