Снимка: архив, БГНЕС

Националният съвет на БСП избра Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател на партията със 104 гласа „за” и 3 „въздържал се”.

Съгласно Устава на БСП при предсрочно прекратяване на правомощията на председателя неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС, до избора на нов, съобщиха от БСП.

Още по темата
На 11 юни досегашният председател на БСП Корнелия Нинова съобщи, че подава оставка, поемайки политическата отговорност за катастрофалните за партията резултати от проведените на 9 юни избори. Вчера Нинова е подала оставката и на цялото Изпълнително бюро на БСП.

Атанас Зафиров временно застава начело на БСП до есента, когато трябва да се проведе конгрес на партията, който да избере нов лидер на столетницата.

Атанас Зафиров е зам.- председател на партията по коалиционна политика.

От днес стартира пълен цикъл отчет и избори в партията, който трябва да приключи до края на септември, а до 10 ноември ще се проведе пряк избор, предвижда хронограмата, предложена от Изпълнителното бюро.

Допълнително ще бъде избрана комисията, която ще го проведе, и правилата, по които ще стане това.

По-рано днес почти всички социалисти, пристигнали на заседанието на Националния съвет, се обединиха около идеята, че партията има нужда от промяна.

"Не разбирам драматизма, чисто уставно трябва да потвърдим оставката на Нинова. Тепърва трябва да се насрочи целият цикъл от отчетни избори и избори на нов лидер". Това каза на влизане на заседанието на Националния съвет на БСП Александър Симов. "Оставката на Нинова е новото начало, към което трябва да се върви. Смени по върховете на БСП със сигурност ще има, а дали Нинова ще се кандидатира, това зависи от нейното решение", допълни още Симов.

"Днес е един топъл ден, топъл ще бъде очевидно и в централата на БСП. Очаквам днес да се изпълни дневният ред на пленума - да насрочим пълен цикъл от отчетни избори, да изберем временно изпълняващ длъжността и да се занимаем с любимите на БСП организационни въпроси. Ще видим ръководството от оставащи заместник-председатели какви организационни въпроси са ни подготвили", заяви на влизане на заседанието на НС на БСП Калоян Паргов. "Предполагам, че ще има и избор на председател на ПГ, и избор на зам.-председател на парламента. Това също са политически въпроси. Орган на националния съвет трябва да ги решава, не помня кога за последен път сме решавали предишните парламенти. Очаквам да върнем колективността и колективните решения, такава, каквато партия е била БСП 133 години", каза още Паргов.

Време е да затворим една срамна страница в историята на БСП, заяви Иван Таков. И подчерта, че БСП не трябва да забравя какво се е случило, за да не повтаря грешките, които доведоха партията до "едно идейно, организационно и електорално катастрофално състояние". „Оттук нататък трябва да се говори за обединение в лявото, да се говори за нови хора, за нови идеи, и да вървим напред, за да се върне БСП на полагащото й се място като първа политическа сила след време“, каза той. Според него ръководството начело с Нинова не е могло да направи това обединение и се надява следващото да го постигне.

Таков заяви, че Нинова също така не може да подава оставка на цялото изпълнително бюро на партията. „След като е подала оставка още във вторник, тя не е действащ председател и не знам как подава оставката на цялото бюро. Оставката е личен акт, който трябва да бъде направен индивидуално“, подчерта той, цитиран от БГНЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase