Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност. Това се заявява в позиция на президента Румен Радев по повод решението на Министерския съвет за одобрение на проекта за строеж на частна детска болница "Мама и аз", разпространена от прессекретариата на държавния глава.
Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес, отбелязва държавният глава.

"Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза", се посочва още в позицията.

С конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват, допълва държавният глава Румен Радев. Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения, отбелязва президентът Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

155

Анонимен

преди 1 месец

Радев какво ти пречина теб да има частна детска болница

154

Км

преди 1 месец

Основния въпрос:Кой лобира и кой внесе предложението в министерски съвет???????????????

153

Ангелина

преди 1 месец

Проблемът не е ,дали болницата ,ще е частна или държавна ,а това,че нейните функции ,няма да се използват по предназначение - за обществени цели и битката за спасението на живота на всички деца.На богатите им трябва частна детска болница ,защото ,ако случайно при техните деца се появи здравословен проблем ,те ще си платят за тяхното лечение. А,какво могат да направят другите хора, които не разполагат със средства ,за да лекуват децата си в частна болница?!Държавната ще осигури лечение на всички

fallback