fallback

Разглеждайки акаунта в Instagram на DJ и амбициозен модел Декс, ще я видите да носи нови тоалети, да участва в шоута по целия свят и да разговаря с хилядите си последователи за своите хобита. Въпреки това е ясно, че има нещо различно в нея. Тя е изцяло виртуален "дигитален човек", проектиран от стартираща компания в Обединеното кралство.

За изпълненията си Декс се показва на видео екран или като холографска проекция, но пуска миксове, създадени от хора. Тя е анимирана с помощта на Unreal Engine - софтуер за 3D моделиране, широко използван във видеоигрите - комбиниран с улавяне на движение. Генеративният изкуствен интелект й позволява да помни информация и да отговаря на въпроси, използвайки глас, също генериран от AI.

"Тя вероятно е един от малкото дигитални хора в пространството за изпълнение, с които можете да разговаряте и да си взаимодействате", казва Дениз Харис, CCO на стартиращата компания Sum Vivas, цитиран от CNN "Можеш да я питаш всичко. Тя е гений за музиката."

Миналия месец Декс участва в Седмиците на дигиталната мода в Ню Йорк, Париж и Милано и показа тоалети на Prada и Louis Vuitton на събития в дигиталната мода.

За Sum Vivas, базирана в Ливърпул, тя е "демонстрация" за по-практични приложения. Сега компанията разработва дигитални хора, които могат да "слушат" въпросите на хората и да разговарят в реално време. "Шели" може да предостави информация за продукта като аватар на уебсайтовете на компанията, докато "Ариф" е настроен да насочва пътниците и да отговаря на въпроси като многоезичен портиер на екраните на летищата.

Според изпълнителния директор и основател Роб Симс, дигиталните хора могат да помогнат за преодоляване на пропастта между AI технологията и хората. "Това, което открихме, е, че когато хората започнат да работят и да разговарят с дигитален човек, те много бързо спират да не вярват", казва Симс пред CNN. "Става естествено."

Откакто ChatGPT на OpenAI беше пуснат през ноември 2022 г., значителен шум заобиколи потенциала на генеративния AI, захранван от огромни масиви от информация, способен да генерира текстови изходи по разговорен начин.

Последваха рекордни нива на инвестиции в генеративен AI, като над 21 милиарда долара са налети в индустрията през първите девет месеца на миналата година, според компанията за анализ на данни Pitchbook. През март 2023 г. Google стартира Bard (наскоро преименуван на Gemini) и горе-долу по същото време Anthropic пусна своя AI помощник Claude. Тъй като генеративните AI чатботове стават все по-всеместни, Sum Vivas е една от няколкото компании, които искат да ги направят по-човешки.

Базираната в САЩ и Нова Зеландия UneeQ разработи анимирани разговорни „цифрови хора“, които могат да се използват като виртуални търговски представители и агенти за обслужване на клиенти на уебсайтовете на компаниите, а този месец дебютира Sama 2.0, анимиран член на кабинния екипаж, който отговаря на въпроси на Qatar Airways “ уебсайт и приложение.

Microsoft наскоро обяви, че потребителите на неговия софтуер Azure ще могат да създават реалистични аватари, способни да превръщат текстовите подкани в анимирана реч. Съществуват обаче широко разпространени опасения относно въздействието, което AI може да има върху пазара на труда.

"Когато разчитаме на автоматизирани инструменти, какви умения губим в процеса?" пита Дженифър Динг, старши изследовател в Института Алън Тюринг, националният институт на Обединеното кралство за наука за данни и изкуствен интелект. "В някои отношения мислим за ИИ като за нещо, което ни помага или подобрява работата ни", казва тя. "Въпреки това, наред с това този страх от замяна се разраства все повече и повече."

Харис обаче посочва нови възможности в дигиталния човешки дизайн и развитие. "При всеки сценарий, който открихме, ние създаваме работни места и работим в хармония с хората, вместо да отнемаме работни места", казва тя.

"Дигиталните хора, преди всичко, трябва да работят с други човешки колеги", добавя Симс. "Ще преминем към етап, в който дигиталните хора ще започнат да стават просто още един член на екипа, с допълнителни ползи за този екип и очевидно клиентите, които обслужват."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Политкоректен

преди 3 седмици

Като гледам образа на снимката и веднага си представям политкоретен афро-транс интелект.

39

Anonimna

преди 3 седмици

Оная Sofia, Will Smith я пита кой й е любимия музикален стил и тя вика, не знам, нямам, а той й вика, помислих, че е heavy metal :) Уджаст. И това нещо, да компилира музика!Дано мечоците да са я научили на добри сетове, че кви шитни са ми набутвали, покрай доброто, не е за вярване.

38

Anonimna

преди 3 седмици

A real player. :) Не като мен :)

fallback