Снимка: БГНЕС

Държавният дълг нарасна. България е с един от най-ниските външни дългове, може да си го позволи, въпросът е - тези пари като ги вземеш, за какво ще ги използваш? Ако те не се инвестират в нещо, което ще донесе ръст на БВП или ще помогне за привличане на инвестиции, по-добра инфраструктура, по-безопасно пътуване - тогава има смисъл, но нещата, за които бяха използвани, нямаха смисъл. Това заяви бившият министър на икономиката Никола Стоянов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му Шенген е по-важен за стоките, отколкото за самите хора като икономическо постижение. Според него Еврозоната и всички политики във финансовата и икономическата сфера доведоха до там, че категорично няма никакъв шанс 2025 г. България да бъде приета в Шенген със сухопътните си граници.

"КЗП си изпълнява много добре функциите. Вдигането на доходите трябва да следва естествения път - вдигаме производителността, икономиката да се вдигне, държавата да има повече пари, фирмите да могат да генерират повече печалби. Доходът е пряко съотносим с това какъв е коефициентът на всеки един служител. България е няколко пъти под средния коефициент на полезно действие. Има много причини. Става дума за организация в компаниите, цени на енергоресурсите, логистика, има много фактори. Подготвени хора трябва да са начело на институциите", коментира Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в страната инвестициите са малко - средата не е добра и не се прави достатъчно.

"Договорът с "Боташ" даде много възможности на България, но не го използваме. Всеки договор може да се предоговори. Имаше нужда от повече газ. Договорите в енергетиката трябва да гарантират устойчивост. По-добре е да се използва договорът, най-глупавото нещо би било да се прекрати и да се платят неустойки", добави бившият министър на икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase